En tidsresa

Orosår i världen

År: 1940

Vad händer i Malmö?

Invånarantalet i staden har 1940 vuxit till 155.506. Det finns 562 fabriker där 23.285 personer arbetar.

När tyska trupper invaderar Danmark den 9 april 1940 är Malmö svagt försvarat och mycket sker därför improviserat. Kriget märks i stadsbilden där det byggs skyddsrum, värn och stridsvagnshinder. Runt om i staden finns observationsplatser för att spana efter flyg, ett av dessa finns i ”ögonen” på Mazettihusets tak.

Byggmästaren Eric Sigfrid Persson uppför det exklusiva radhusområdet Friluftsstaden, vilket blir ett genombrott för radhusbebyggelse i Malmö.

Efter 40 års planerande invigs Stadsteatern 1944 med Shakespeares En midsommarnattsdröm.

Våren och sommaren 1945 anländer nästan 30.000 överlevande från de tyska koncentrationslägren till Sverige och Förintelsens fasor blir en realitet för Malmöborna.

Mellan den 16 mars och 5 maj kommer över 17.000 flyktingar till Malmö och de inkvarteras i skolor, på Malmö Museum, överallt där det finns plats i staden.

År 2011 bidrar Föreningen till filmen Hoppets hamn, av Magnus Gertten. En berättelse om överlevande från de tyska koncentrationslägren, om de frågor de burit med sig ända sedan kriget. Det är också en berättelse om den hjälpande hand som Malmö och Sverige sträckte ut till de som överlevde koncentrationslägren.

 

Vad gör Malmö Förskönings- och Planteringsförening?

Första tävlingen för utsmyckning av Faxe-rabatten på Gustav Adolfs torg utlyses 1943 och vinnare är J.E. Ohlsens Enke AB i Malmö som året därpå planterar rabatten. Intresset för att delta i en tävling för att utforma rabatten på torget avtar med åren. Föreningen kommer då överens med staden om att rabatten ska ingå i Malmö stads blomsterprogram och Föreningen lämnar bidrag till planteringen varje år.

Till minne av krigsförlista sjömän reses ett monument 1945, utfört av arkitekten Eiler Graebe och konstnären Ivar Ålenius-Björk. Monument till krigsförlista sjömänns minne står idag längst ut på Ångbåtsbron.

År 1948 invigs skulpturen Skörd av Ivar Johansson. Skulpturen står i Magistratsparken.

Föreningen utlyser en balkongpristävling 1949. Tävlingen har två klasser. I den första klassen består utsmyckningen bara av blomsterväxter i lådor. I den andra utnyttjas, förutom blomsterlådor, även klängväxter utmed fasaden för att pryda balkongerna. Balkongpristävlingen är mycket populär och Föreningen fortsätter med tävlingar ytterligare några år framöver.

 

Läs mer om Föreningens verksamhet i jubileumsboken Malmö Förskönings- och Planteringsförening 140 år, 1881-2021.

Kontakta oss

Frågor kring medlemskap

medlem@planteringsforeningen.se

Övriga frågor

info@planteringsforeningen.se

Postadress

Holmgatan 4
211 45 Malmö
Sverige

Sociala medier