En tidsresa

Malmöfestivalen, Sillagumman och Vågen av Östersjön

År: 1980

Vad händer i Malmö?

Invånarantalet fortsätter att minska, och är 1985 nere i 229.936 invånare. Utflyttningen fortsätter och denna utveckling visar sig också i kommunalskatten. Malmö hade 1966 lägre skatt än någon av kranskommunerna men 1983 är den högst. En annan starkt bidragande orsak till skatteutvecklingen är att kommuner inte längre får beskatta företag vilket har varit viktigt för Malmö. Under hela 1980-talet gäller det att spara.

1986 läggs den civila fartygsproduktionen på Kockums ned. Produktionen av ubåtar fortsätter men de byggs nu på Karlskronavarvet, medan konstruktionsarbetet är kvar i Malmö. Industrieran går mot sitt slut. Hoppet står under en tid till SAAB som bygger en fabrik på det gamla varvsområdet men redan 1991 stängs fabriken.

Malmöfestivalen arrangeras för första gången 1985 med internationell matkultur. Och traditionen att inledda festivalen med allmänt kräftkalas på Stortorget startar. Drakbåtstävlingar i kanalen mellan olika lag är ett populärt inslag under festivalveckan.

Malmö blir 1982 den första staden i Skandinavien som får en moské; den byggs strax söder om Inre Ringvägen.

 

Vad gör Malmö Förskönings- och Planteringsförening?

1980 invigs skulpturen Sillagumman av konstnären Gunnel Frieberg. Den står på Södra Fisktorget, i hörnet mellan Södra Förstadsgatan och Bergsgatan. Gunnel Frieberg har också skapat skulpturen Vågen av Östersjön som invigs 1983. Den pryder entrén till Teknikens och Sjöfartens hus.

Den skånske skulptören Per-Erik Willö utför en konstnärlig utsmyckning av minneslunden på Västra Skrävligen kyrkogård 1984. Skulpturen får namnet Livsträdet och utförs i brons.

För att markera Föreningens 100-årsjubileum 1981 planteras en kastanj på borggården till Malmöhus slott.

Malmö Museer har en fotosamling med cirka 4 miljoner bilder från 1860-talet och framåt. Vissa fotografer är särskilt väl representerade, till exempel Georg Oddner, Stig T. Karlsson, Albert Rahm, Ester Holst, Karin Olofsdotter och Otto Ohm. Under åren 1985 till 1992 lämnar Föreningen bidrag till museet så att dess unika samlingar digitaliseras. De kan därigenom bevaras och vara tillgängliga för allmänheten.

Föreningen bidrar till utbyggnaden av Tropikariet på Malmö Museer. Akvariet byggs ut 1984 med tropiska akvarier och en nattdjurshall där publiken i specialbyggd miljö kan se djur som normalt bara är aktiva nattetid.

När Malmö SymfoniOrkester flyttar in i Konserthuset vid Föreningsgatan 1985 bidrar Föreningen till att triptyken av konstnären Knut Grane, som knyter an till Duke Ellingtongs musik, permanent får hänga kvar i Konserthuset. Föreningen bidrar också till att MSO kan köpa in en cembalo tillverkad av Reinhold von Nagel, Paris.

I samband med nybyggnad av scenbelysningen i Stora Salongen på dåvarande Malmö Stadsteater 1978 demonterades och magasinerades ljuskronan av glaskonstnären Edvin Öhrström. Ljuskronan var specialbeställd från Orrefors glasbruk och sattes upp i Stora Salongen i samband med invigningen 1944. Ljuskronan blev sedan liggande i magasinet. Journalisten Jan Richter slog larm genom sin artikel i Sydsvenskan: En glasklar skandal. Malmö gömmer lysande konstskatt i källaren. Ljuskronan återmonterades ovan trappan upp till Övre foajén. I samband med återmonteringen kompletteras ljuskronan med en hissanläggning som gör det möjligt att hissa ner kronan vid service och liknande. Föreningen bidrar till kostnaderna för återmonteringen.

 

Läs mer om Föreningens verksamhet i jubileumsboken Malmö Förskönings- och Planteringsförening 140 år, 1881-2021.

Kontakta oss

Frågor kring medlemskap

medlem@planteringsforeningen.se

Övriga frågor

info@planteringsforeningen.se

Postadress

Holmgatan 4
211 45 Malmö
Sverige

Sociala medier