1930
Stadens rytm är lugn

Stadens rytm är lugn. Gröna spårvagnar trafikerar sju linjer med Gustaf Adolfs torg som nav. Nedanför Kungsparkens restaurang och vid Hovrätten hyrs små båtar ut till hugade kanalroddare. Grönsaker och kött handlas på Drottningtorget och Möllevångstorget. Malmö museum får efterlängtade, större lokaler då Malmöhus Slott invigs som museum 1937 och stadens första statliga läroverk för flickor invigs samma år.

Orostider i världen. Den 1 september 1939 anfaller Tyskland Polen. Två dagar senare, den 3 september förklarar Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland. Andra Världskriget har börjat.

Mellan 1930-45 förändrades Föreningens roll och verksamheten började inriktas på försköning i form av offentliga skulpturer.

1934 invigdes Gerhard Hennings skulptur Öresund i Eiler Graebes fontänkar på Gustav Adolfs Torg.

Bilder: Linus Morales, Max-Erik Ohlsson/Malmö Museer, Okänd fotograf/Malmö Museer.